Używam cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić Czytelnikom korzystanie z bloga oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jeżeli nie blokujesz plików cookies, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci swojego urządzenia. W każdej chwili możesz zablokować cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies i Polityce Prywatności

AKCEPTUJĘ
opis obrazka

Aktualizacja: 21/04/2020

POLITYKA COOKIES I POLITYKA PRYWATNOŚCI

Szanuję prywatność moich czytelników oraz wszystkich osób odwiedzających tę stronę.

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).
Niniejsza Polityka Cookies i Polityka Prywatności obejmuje należącą do mnie stronę internetową https://smakchin.pl oraz wszystkie podstrony i strony internetowe w tej domenie, których jestem właścicielką, a także wiadomości e-mail przesłane na adres admin@smakchin.pl.

Treść niniejszej witryny ma charakter wyłącznie informacyjny, nie zawieram za jej pośrednictwem umów online, nie wymagam też zakładania konta, logowania i podawania danych osobowych. Informacje zawarte na stronach witryny nie stanowią oferty w rozumieniu art. 66 § 1 Kodeksu Cywilnego.

W celu zwiększenia przystępności Polityki Prywatności i Cookies, termin „Użytkownik” zastąpiony został określeniem „Ty”, a „Administrator” – „Ja”.

Administrator strony

Administratorem Twoich danych osobowych jestem ja: Karolina Kowalczyk, zamieszkała w Krakowie pod adresem al. Kijowska 37/16, 30-079.
Kontakt ze mną jest możliwy również pod adresem email: admin@smakchin.pl

Dane, które zbieram

• Dane pochodzące z korespondencji: te dane osobowe, które sam(a) mi udostępnisz, jeżeli będziesz się ze mną kontaktować za pośrednictwem poczty elektronicznej (e-mail), lub kontaktując się ze mną za pośrednictwem tradycyjnej poczty.

• Niektóre informacje gromadzone są automatycznie w wyniku tego, że używasz Witryny (za pomocą plików „cookies”, zwanych potocznie „ciasteczkami”). Informacje te zawierają między innymi:

- adres protokołu internetowego (IP) urządzenia, z którego uzyskujesz dostęp do Witryny (czasami można go wykorzystać do uzyskania informacji o kraju lub mieście, w którym korzystasz z platformy);

- adres strony odwiedzanej bezpośrednio przed odwiedzeniem strony internetowej;

- konkretne działania podejmowane w Witrynie, w tym odwiedzane podstrony;

- wyszukiwane słowa i frazy, które mogłeś(-aś) wprowadzić w wyszukiwarce na stronie;

- czas, częstotliwość i długość Twoich wizyt na Stronie;

- rodzaj twojej wyszukiwarki i systemu operacyjnego;

- rodzaj urządzenia, z którego uzyskujesz dostęp do Witryny, na przykład – czy masz dostęp do Witryny z komputera osobistego, czy też z urządzenia mobilnego i identyfikatora urządzenia (ID);

- informacje zebrane za pośrednictwem ciasteczek i podobnych technologii, jak opisano to sekcji poświęconej Cookies.

Cookies (ciasteczka)

Strony witryny internetowej www.smakchin.pl (tak jak większość serwisów internetowych) – wykorzystują pliki cookies i inne podobne technologie w celach statystycznych i marketingowych. Mogą je też stosować współpracujące ze mną firmy: dostawcy aplikacji multimedialnych, firmy badawcze i reklamodawcy.

Cookies to małe pliki tekstowe, które serwis internetowy umieszcza na urządzeniu użytkownika lub w jego przeglądarce. Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „długość życia” ciasteczka (to znaczy czas jego istnienia), oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

Cookies można podzielić na cookies własne oraz cookies podmiotów trzecich.

Cookies własne. Cookies własne wykorzystuję w celu zapewnienia prawidłowego działania strony, w szczególności w celu rozpoznania podstawowych parametrów Urządzenia Użytkownika i odpowiedniego wyświetlenia strony internetowej, dostosowanej do jego indywidualnych potrzeb.

Cookies podmiotów trzecich. Moja strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane w dalszej części.

Zgoda na cookies

Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Potrzebuję Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, również tych gromadzonych za pomocą cookies. W programach służących do obsługi internetu (przeglądarkach internetowych) każdy użytkownik może zmienić ustawienia dotyczące cookies. Ograniczenie stosowania plików cookies może jednak wpłynąć niekorzystnie na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej. Korzystanie ze strony smakchin.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci Twojego urządzenia, a Ty wyrażasz na to zgodę. Jeżeli uznasz, że obecność plików cookies narusza Twoją prywatność, możesz w każdej chwili je wyłączyć w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Do czego używam cookies?

Ciasteczek używam w następujących celach:

• aby zapewnić Ci lepszy dostęp do artykułów jakich poszukujesz na mojej Witrynie;

• aby lepiej wyświetlać stronę na Twoim urządzeniu;

• aby udoskonalać moją Witrynę (np. lepiej dopasować tematykę kolejnych artykułów);

• aby zapewnić bezpieczeństwo na mojej Witrynie;

• aby lepiej przedstawiać moje artykuły w celach marketingowych, korzystając z anonimowych i spseudonimizowanych danych.

Kontakt e-mailowy

Kontaktując się ze mną za pośrednictwem poczty elektronicznej (e-mail), w sposób naturalny przekazujesz mi swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe. Również w tym przypadku Twoje dane są przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikająca z zainicjowania ze mną kontaktu.

Pozyskanych danych osobowych nie wykorzystuję do wysyłania jakichkolwiek ofert.

Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO). Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jestem w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką ze mną prowadziłeś(-aś) (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na moje nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera. Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze. Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przeze mnie w celu Twojej identyfikacji. Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Jak wykorzystuję zebrane dane?

Pozyskane dane będą używane w następujących celach:

• zarządzanie stroną i usprawnianie jej działania, przez co rozumiem w szczególności lepsze dobieranie tematyki artykułów do preferencji czytelników;

• kontaktowania się oraz interakcji z Tobą, przez co rozumiem odpowiedzi na adresowane do mnie zapytania za pośrednictwem poczty elektronicznej oraz tradycynej - w zależności od konkretnej sytuacji podstawą prawną przetwarzania danych może być Twoja zgoda lub mój prawnie uzasadniony interes;

• rozwiązywania sporów, rozpatrywania skarg lub roszczeń, przez co rozumiem roszczenia prawne lub spory z udziałem Ciebie i/lub mnie – w tym wypadku w zależności od konkretnej sytuacji podstawą prawną przetwarzania danych może być Twoja zgoda lub mój prawnie uzasadniony interes.

Udostępnianie Twoich danych

Pozyskane dane mogę i najpewniej będę udostępniać: dostawcom zapewniającym mi infrastrukturę informatyczną i sieciową, dostawcom technologii wykorzystywanych przez Witrynę, innym podmiotom o ile będzie to niezbędne do realizacji celów przetwarzania danych.

Analiza i statystyka • Google Analytics

Google Analytics (ciasteczka funkcjonalne). Wykorzystuję usługi Google Analytics, świadczone przez firmę Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA („Google”) do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony, itp. Działania w tym zakresie realizuję, opierając się na moim prawnie uzasadnionym interesie, polegającym na tworzeniu statystyk i ich analizie w celu optymalizacji strony internetowej.

Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przeanalizowania przez smakchin.pl źródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają ze strony.

Informacje gromadzone przez Google w związku z korzystaniem z Witryny (np. odwiedzane podstrony, ustawienia językowe, wykorzystywane systemy operacyjne) będą przesyłane do serwera Google zlokalizowanego w USA, gdzie będą przechowywane i analizowane. Odpowiednie wyniki będą następnie mi udostępniane w postaci zanonimizowanej. Zbierane dane nie będą kojarzone z Twoim pełnym adresem IP w ramach tego procesu. Ponadto, Google jest organizacją certyfikowaną na mocy zawartej pomiędzy UE i USA umową o ochronie poufności (EU-US Privacy Shield), co gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu ochrony danych w odniesieniu do przetwarzania danych przez Google w USA. Dodatkowe informacje o usłudze Google Analytics są dostępne na stronach Google Analytics Terms of Use (warunki korzystania z usługi), Privacy and Data Protection Guidelines of Google Analytics (zasady prywatności i ochrony danych) oraz Google Privacy Policy (regulamin prywatności).

Możesz ściągnąć i zainstalować w przeglądarce plugin pozwalający na wyłączenie ciasteczek Google Analytics. Plugin dostępny jest tutaj —> PLUGIN.

Reklama i marketing • Google Adsense • Google Adwords

Google AdWords. Moja Witryna korzysta z Google AdWords w celu reklamy mojej strony w Internecie. Adwords będzie wyświetlał reklamy na innych odwiedzanych przez Ciebie stronach bazując na tym, z jaką częścią Witryny się zapoznałeś. W tym celu będą wykorzystywane ciasteczka, które zostaną umieszczone na Twoim urządzeniu. Ciasteczka te W ŻADEN SPOSÓB NIE POZWALAJĄ MI NA ZIDENTYFIKOWANIE CIEBIE ALBO NA UZYSKANIE DOSTĘPU DO TWOJEGO URZĄDZENIA. Zobacz politykę prywatności Google.

Aby zrezygnować z tych ciasteczek kliknij w link Google’s Ads Settings i postępuj zgodnie z instrukcjami.

Moja Witryna korzysta z Google AdSense w celu wyświetlania na jej podstronach, reklam innych podmiotów. Zobacz politykę prywatności Google.

Twoje uprawnienia

RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

• prawo dostępu do danych osobowych,

• prawo do sprostowania danych osobowych,

• prawo do usunięcia danych osobowych,

• prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,

• prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,

• prawo do przenoszenia danych,

• prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,

• prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcam Cię do zapoznania się z tymi przepisami.

Ze swojej strony uważam za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyłam starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia. Podkreślam, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze – jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściłam się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Zawsze możesz również zwrócić się do mnie z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadam oraz w jakich celach je przetwarzam. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres admin@smakchin.pl. Dołożyłam jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo

Gwarantuję Ci poufność wszelkich przekazanych mi danych osobowych. Zapewniam podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń

Powierzam przetwarzanie danych osobowych następującemu podmiotowi: LAO.PL Piotr Kujawski, ul. Świeradowska 47, 02-662 Warszawa, NIP: 5213259635, REGON: 140981883 – w celu przechowywania danych osobowych na serwerze, Podmiot, któremu powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantuje stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Serwisy społecznościowe

Serwis YouTube: Na stronie osadzam filmy pochodzące z serwisu YouTube. Wyświetlając taki film, godzisz się na wykorzystywanie plików cookies firmy Google LLC dotyczących usługi YouTube lub plików cookies firmy Vimeo, Inc. 555 West 18th Street New York, New York 10011.

Facebook i Instagram. Na tej stronie wyświetlane są linki do serwisów społecznościowych, takich jak Facebook i Instagram. Kliknięcie w link spowoduje przeniesienie Cię na serwer danego usługodawcy. Cel i zakres gromadzenia danych przez te podmioty, oraz ich dalszego przetwarzania i wykorzystania zostały opisane w polityce prywatności tych usługodawców.

Twoje prawa w tym zakresie i możliwość dokonania ustawień zapewniających ochronę Twojej prywatności znajdziesz odpowiednio:

Facebook – Zasady dotyczące danych

Instagram – Zasady dotyczące danych

Google – Polityka prywatności Google

Zmiany w Polityce Cookies i Polityce Prywatności

W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności strony smakchin.pl odpowiednie zapisy zostaną opublikowane na niniejszej stronie.