Używam cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić Czytelnikom korzystanie z bloga oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jeżeli nie blokujesz plików cookies, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci swojego urządzenia. W każdej chwili możesz zablokować cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies i Polityce Prywatności

AKCEPTUJĘ
opis obrazka

21/04/2020

Cześć! 你好!

Cześć! 你好! Miło mi, że tu jesteś! Tematyka tego bloga skupia się na Chinach, a zwłaszcza na kuchni chińskiej, która bardzo szybko zyskała honorowe miejsce w moim sercu i do której od prawie 10 lat mam ogromny sentyment.

Nigdy wcześniej nie przywiązywałam wielkiej wagi do tego co jem, ale to się zupełnie zmieniło w 2011 roku. Jakoś tak mi się życie ułożyło, że wtedy po raz pierwszy odwiedziłam Chiny i od tego czasu miałam wiele okazji by obserwować je z bliska, a właściwie od kuchni. To tam poznałam pojęcie kompozycji posiłku i zrozumiałam, że odpowiedź „obojętne” na pytanie „co chcesz zjeść?” jest bardzo niegrzeczna.

Nauczyłam się też nie oceniać tego co jem, wyłącznie na podstawie wyglądu lub zapachu. Spróbowałam chyba wszystkiego, co wcześniej uznawałam za niejadalne, często przed spróbowaniem żegnając się w myślach z życiem. Dowiedziałam się, dlaczego jedzenie jest ściśle związane ze zdrowiem, z utrzymaniem przyjaźni i nawet tego, że ma istotny wpływ na negocjacje handlowe. W Chinach jedzenie jest nierozerwalnie związane z prawie każdym aspektem życia, a żyje się po to, żeby jeść.

Podróżując z prowincji do prowincji, z miasta do miasta i z fabryki do fabryki, mogłam na własnej skórze doświadczać zmian, jakie dokonywały się w Państwie Środka w ciągu ostatniej dekady. Pracując z Chińczykami, spędzając wiele czasu w chińskich firmach i biorąc udział w przeróżnych uroczystościach u moich przyjaciół, poznałam panujące tam zwyczaje, zaczęłam rozumieć sprawy, które z początku wydawały się absurdalne i niemożliwe do zrozumienia.

Każda z wypraw do Państwa Środka była wyjątkowa, pozwoliła mi odkrywać nowe smaki Chin, którymi chcę się z Wami tutaj podzielić.
Zapraszam do lektury :)