Ryż smażony z jajkiem (蛋炒饭) – proste danie chińskie

ryz-smazony-z-jajkiem-i-cebula-dymka-po-chinsku-chinskie-przepisy-kulinarne

Mam dla Was kolejny prosty przepis na chińskie danie. Tym razem ryż smażony z jajkiem.

Przepis pochodzi z chińskiej książki kucharskiej i jest jednym z podstawowych przepisów kuchni Państwa Środka.

Składniki jakich będziecie potrzebować to:

2 jajka;

1/2 łyżeczki soli;

5 łyżeczek smalcu lub oleju arachidowego (może być też zwykły olej);

1 kubek drobno posiekanej dymki;

4 kubki zimnego, ugotowanego wcześniej ryżu;

2 łyżki bulionu drobiowego;

3 łyżki jasnego sosu sojowego;

1/2 łyżeczki pieprzu;

2 łyżki oleju sezamowego.


Jajka roztrzep w miseczce z 1/4 łyżeczki soli.

przepis-na-smazony-ryz-z-jajkiem-po-chinsku

Podgrzej na woku 2 łyżki oleju (lub smalcu) przez około 1 minutę na średnim ogniu.

Dodaj roztrzepane jajka i mieszaj przez cały czas, aż jajko się zetnie i będzie łatwo rozdzielać się na mniejsze kawałki. Usmażone jajka przełóż z woka na miskę. 

przepis-na-smazony-ryz-z-jajkiem-po-chinsku-2

Ponownie nalej 3 łyżki oleju na woka i podgrzej przez minutę na średnim ogniu.

Dodaj posiekaną dymkę…

posiekana-cebula-dymka-przepis-na-ryz-smazony-przepisy-chinskie

cebula-dymka-przepis-na-ryz-smazony-po-chinsku

… i ugotowany wcześniej ryż (przestudzony, nie może być rozgotowany!)

ryz-przepis-na-ryz-smazony-po-chinsku-kuchnia-chinska

Smaż ciągle mieszając, przez około 5 minut.

przepis-na-chinski-obiad-ryz-smazony-z-jajkiem-po-chinsku

Dodaj bulion i pozostałą sól, oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj usmażone wcześniej jajka, pieprz i olej sezamowy.

ryz-smazony-z-jajkiem-i-cebula-dymka-po-chinsku-chinskie-przepisy-kulinarne

kuchnia-chinska-ryz-smazony-z-jajkiem-i-cebula-dymka

Podawaj na gorąco! Smacznego:)!

Ps. Na wszelkie pytania odpowiadam mailowo: admin@smakchin.pl

Smak Chin