Przepis na prawdziwe chińskie pierożki – (饺子 – jiǎozi)

Pierożki są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). W przygotowaniu pierożków na Nowy Rok bierze zazwyczaj udział cała rodzina lub grono przyjaciół. Na codzień jiǎozi można jadać w restauracjach, których w chińskich miastach nie brakuje – wiele z nich specjalizuje się tylko w pierogach. Szeroką ofertę gotowych, hermetycznie pakowanych jiǎozi, posiadają również chińskie supermarkety (opcja dla bardziej zapracowanych). Pierożki są tak smaczne, że niektórzy potrafią zjeść za jednym podejściem nawet kilkadziesiąt sztuk!

chinskie-pierozki-jiaozi-przepis1

 

Istnieje wiele różnych przepisów na ciasto i farsz. Najczęściej jiǎozi wypełnione są nadzieniem na bazie mielonej wieprzowiny (猪肉 – zhūròu) i wołowiny (牛肉 – niúròu),  kapusty (白菜 – báicài), z dodatkiem czosnku i szczypiorku (韭菜 – jiǔcài).

Poniżej przedstawiam bardzo prosty przepis na pierożki, które zrobiłam razem z moimi chińskimi przyjaciółmi z Wenzhou.

CIASTO

Do zrobienia ciasta na pierożki potrzebne nam będą następujące składniki:

– mąka pszenna (około 4 szklanki),

– gorąca woda (około 2 szklanki),

– odrobina soli.

Mąkę i sól wsypujemy do miski, wlewamy wodę, po czym dokładnie mieszamy (ciasto jest na początku bardzo gorące i lepiej używać do mieszania łyżki aby nie poparzyć  dłoni). Następnie, gdy już trochę przestygnie, wyrabiamy ciasto rękami do momentu aż przestanie sie przyklejać do miski.

przygotowanie-ciasta-na-chinskie-pierozki

Następnie wykładamy zawartość na blat posypany mąką i wyrabiamy ciasto dalej, aż będzie gładkie.

jak-przygotowac-ciasto-na-pierogi

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

NADZIENIE

– mięso mielone – wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe (około 500 g),

– mała główka kapusty (może być zwykła biała kapusta lub pekińska),

– ząbek czosnku,

– kilka pieczarek (mogą być również inne grzyby),

– szczypiorek (może być też cebula dymka),

– puszka kukurydzy (według uznania),

– przyprawy: łyżeczka tartego imbiru, 3 łyżki sosu sojowego, można dodać 2 łyżeczki oleju sezamowego (dzięki niemu pierożki nabiorą charakterystycznego smaku).

farsz-jiaozi-skladniki

Kapustę, grzyby i szczypiorek bardzo drobno siekamy tasakiem i wrzucamy do miski z mięsem. Dodajemy kukurydzę, zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy.

farsz-do-chinskich-pierozkow2

Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy.

przygotowanie-farszu-na-pierozki-chinskie1

Wracamy do ciasta. Krążki do pierogów możemy zrobić na 2 sposoby:

Sposób 1: Ciasto kładziemy na blat posypany mąką (aby uniknąć przyklejania ciasta do blatu) i dzielimy na kilka mniejszych części, formujemy długie wałki. Następnie każdy wałek kroimy tasakiem na mniejsze części.

ciasto-na-pierozki-jiaozi

Każdą część zgniatamy dłonią tak, aby powstał taki grubszy placek o kształcie koła. Każdy z placków rozwałkowujemy jak najcieniej.

wałkowanie-ciasta

Sposób 2: Ciasto kładziemy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy jak najcieniej. Następnie szklanką wycinamy koła. Pozostałe fragmenty ciasta zbieramy, zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i znowu wycinamy koła itd.

Następnie na przygotowane „kółka” nakładamy nadzienie, po czym smarujemy brzegi ciasta wodą i sklejamy ze sobą formując pierożki.

lepienie-pierozkow-jiaozi

chinskie-pierozki-jiaozi

Jeżeli nie wiecie w jaki sposób zawijać pierożki, poniższy filmik może Wam pomóc 🙂

Jiǎozi możemy gotować na kilka sposobów. My ugotowaliśmy jedną partię w lekko posolonej wodzie, a drugą na parze. Pierożki należy gotować około 7-10 minut.

gotowanie-chinskich-pierozkow-jiaozi

Jeżeli wolicie pierożki gotowane na parze, to pamiętajcie aby posmarować miejsce na którym będą leżeć odrobiną oleju (jeżeli parownik jest wykonany z metalu), lub podłożyć pod każdy pierożek mały krążek papieru do pieczenia (do parowników bambusowych), lub wyciąć jedno duże koło o średnicy parownika po czym wyciąć w nim otwory (nożyczkami lub dziurkaczem), aby para mogła swobodnie przelatywać między pierożkami.

chinskie-pierozki-gotowane-na-parze

W międzyczasie można przygotować sos.

SOS

– sos sojowy (10 łyżek),

– ocet ryżowy (2 łyżki),

– olej sezamowy (1 łyżka),

– cukier brązowy lub biały (1 łyżeczka),

– czosnek (1 ząbek).

Czosnek należy zmiażdżyć lub pokroić bardzo drobno tasakiem, następnie wrzucić do małej miseczki i dodać pozostałe składniki, po czym wszystko dokładnie wymieszać.

sos-do-pierozkow-jiaozi

Ugotowane pierożki można jeszcze dodatkowo przysmażyć na patelni z odrobiną oleju.

Gotowe jiǎozi podajemy od razu, aby były ciepłe. Przed zjedzeniem moczymy je w sosie lub je nim polewamy.

chinskie-pierozki-jiaozi-sposob-podania

Smacznego:)!

Ps. Na wszelkie pytania odpowiadam mailowo: admin@smakchin.pl

Smak Chin

8 Comments

  1. Właśnie z chłopakiem, takim samym fanem Chin jak ja, zajadamy zrobione własnoręcznie pierożki i czytamy teraz „Smak Chin” – okazuje się, że robiąc na „czuja” nieźle się wstrzeliliśmy w kuchnię chińską. Swoją drogą, świetny blog. Czekamy na kolejne wpisy!

    • Dziękuję 🙂 Ostatnio byłam trochę zajęta i niewiele czasu pozostawało na pisanie, ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie pojawią się nowe wpisy 🙂 Ps. Robiliście własne ciasto czy korzystaliście z gotowego? Jeżeli własne, to jakiej mąki użyliście?

      • Witam, ja dzisiaj robiłem i użyłem 450 pszennej z odrobiną oleju. Ciasto wyszło najlepsze z dotychczas robionych.

  2. Świetny blog. Jestem pod wrażeniem zarówno bananów jak i pierożków. Świetne ciasto.
    Pozdrawiam

  3. Czy surowe mięso wieprzowe ugotuje się dobrze w 7-10 minut? Nie będzie dalej surowe w środku ?

    • Wszystko zależy od wielkości pierożków. Im więcej farszu w środku – tym dłużej trzeba gotować. Osobiście zawsze gotuję w bambusowym parowniku od 7 do 10 minut i jeszcze mi się nie zdarzyło, aby mięso było surowe 🙂 Pozdrawiam!

Comments are closed.