Podstawowe wyposażenie chińskiej kuchni

Podróżując po Chinach odwiedzam wiele miast i jadam w różnych miejscach. Nieważne czy jest to elegancka restauracja, uliczna jadłodajnia czy kuchnia w prywatnym mieszkaniu, wszędzie pojawiają się te same elementy, które stanowią podstawowe narzędzia pracy kucharza w Chinach.

W tym artykule skupię się na tych najczęściej używanych a zarazem najważniejszych, bez których nie wyobrażam sobie przyrządzania chińskiego jedzenia. Warto się w nie zaopatrzyć rozpoczynając swoją przygodę z kuchnią Państwa Środka. Ułatwią Wam pracę oraz pomogą sprawić, że przygotowywane potrawy będą zbliżone smakiem do tych jadanych w Chinach.

kuchnia-chinska-narzedzia-pracy-kucharza1

  1. Wok (镬 – Huò;炒锅 – Chǎo guō)

Najbardziej popularne naczynie w chińskiej kuchni, właściwie wszystko kręci się wokół niego. Wykonany ze stali węglowej lub z żeliwa, wyglądem przypomina patelnię, tyle tylko, że dno jest półokrągłe lub lekko spłaszczone, a ścianki bardzo wysokie i zaokrąglone w taki sposób, aby umieszczone na nich usmażone wcześniej produkty nie zsuwały się z powrotem do środka.
Wok występuję z dwoma, lub z jednym uchwytem (zdarzają się też wersje z dwoma uchwytami różnej długości). Ten pierwszy jest najczęściej używany do smażenia na głębokim oleju oraz gotowania na parze (jest przeważnie cięższy, wykonany z żeliwa i bardziej stabilny), drugi zaś do szybkiego smażenia (lżejszy, wykonany ze stali węglowej, z długim uchwytem, łatwiej nim manewrować).

chińskie-woki-żeliwne-i-stalowe

  1. Tasak (菜刀 – Càidāo; 切肉刀 – Qiē ròu dāo)

Kolejnym ważnym przyborem w chińskiej kuchni jest odpowiedni tasak – „siekacz”. Posiada szeroką, jednosieczną głownię (roboczą część z ostrzem) i rękojeść (najczęściej drewnianą). Szeroka głownia umożliwia przenoszenie na swojej powierzchni posiekanych produktów. Podobno najtrwalsze i najostrzejsze tasaki są wykonane ze stali węglowej.
Zaleca się używanie lżejszych tasaków (o grubości około 1,5mm-2mm) do krojenia warzyw, a cięższych (grubość 3mm-5mm) do „rąbania” kości (nazywa się je tasakami rzeźniczymi). W kuchniach moich chińskich przyjaciół wypatrzyłam tylko po jednym egzemplarzu tasaka, więc posiadanie dwóch nie jest koniecznością.

tasak-chiński

  1. Chochla / Łopatka (长柄勺 – Cháng bǐng sháo; 舀 – Yǎo)

Chochla jest bardziej użyteczna niż nam się może wydawać. Służy do przelewania, mieszania, skrobania, dodawania składników, zgarniania a nawet do czyszczenia woka. Bardzo przydaje się przy szybkim smażeniu (tzw. stir fry). Najlepsza jest metalowa z drewnianą rękojeścią. Dodatkowo polecam zaopatrzyć się w łopatkę, która podobnie jak chochla spełnia wiele zadań w chińskiej kuchni.

chochla-łoptaka-do-woka

  1. Bambusowe kosze (parowniki, parowary) do gotowania na parze (蒸笼 – Zhēnglóng)

Naczynia do gotowania na parze, o okrągłym kształcie. Dostępne są w wielu rozmiarach. W zestawie można kupić najczęściej dwa koszyki (tzw. „poziomy”) do których dołączona jest pokrywka. Można ustawiać jeden „poziom” na drugim i tym sposobem przygotowywać kilka różnych potraw w tym samym czasie. Osobiście polecam parowary bambusowe z kilku względów. Bambus jest bardzo odporny na działanie wilgoci, dzięki temu szybko wysycha i nie butwieje. Podczas gotowania potrafi pochłonąć nadmiar wilgoci – woda nie kapie z pokrywki na znajdujące się wewnątrz koszyka jedzenie. Dodatkowo, bambus nadaje przygotowywanej potrawie charakterystyczny zapach.

parownik-bambusowy-parowar-koszyki-do-gotowania-na-parze

  1. Drewniana deska do krojenia (案板 – Ànbǎn)

Najlepsza jest dosyć gruba, szeroka i ciężka, wycięta z pnia drzewa i dobrze wyszlifowana. Powinna być stabilna, nie może się przemieszczać i drgać w trakcie używania. Deski z tworzywa sztucznego, pomimo tego, że są bardziej higieniczne, nie nadają się, ponieważ mogą zniszczyć ostrze tasaka podczas szatkowania. Chińscy kucharze wierzą, że drewniane deski mają swoją duszę. Należy o nie dbać i po każdym użyciu wypolerować wcierając w nie tłuszcz (zaimpregnować). Dzięki temu deska dłużej zachowa swoją żywotność a podczas używania nie będą odpadały z niej drzazgi.

chińskie-drewniane-deski-do-krojenia

W chińskiej kuchni używa się również innych akcesoriów (np. moździerza, palnika gazowego, misek itd.).
W tym artykule opisałam w skrócie tylko te najbardziej potrzebne przedmioty. W kolejnych postach będę publikować szczegółowe opisy każdego z nich.

Ps. Na wszelkie pytania odpowiadam mailowo: admin@smakchin.pl

Smak Chin

2 Comments

  1. Ciekawy artykuł! jak na razie posiadam tylko woka, który sprawdza się wyśmienicie w przyrządzaniu chińskich potraw 🙂

Comments are closed.