Papier ryżowy z bananem i cynamonem – przepis na chiński deser

Jeżeli macie ochotę zjeść coś dobrego ale za bardzo nie chce Wam się gotować, to mam dla Was prosty przepis na słodką przekąskę.

papier-ryzowy-z-bananami-deser-chinski-przepis smakchin.pl

Zostałam zaproszona przez koleżankę z Quanzhou (泉州 Quánzhōu – prowincja Fujian) na obiad do jej mieszkania. Po obiedzie zaserwowała deser, który zrobiła na moich oczach w zaledwie kilka minut – banany smażone w papierze ryżowym. Ten deser wybitnie przypadł mi do gustu, nie tylko ze względu na smak, ale również z powodu małej ilości składników i bardzo krótki czas przygotowania.
Jeżeli macie wizytę niezapowiedzianych gości, to taka przekąska sprawdzi się idealnie (oczywiście pod warunkiem, że macie pod ręką wszystkie składniki:)). Radzę zaopatrzyć się w większą ilość papieru ryżowego – istnieje bardzo dużo prostych i szybkich przepisów z jego wykorzystaniem, dlatego warto mieć go w swojej kuchni.

Zaczynamy!

Czas przygotowania: do 10 minut

Składniki:

banany-w-papierze-ryżowym-przepis-składniki smakchin.pl

1 banan – 香蕉 (xiāngjiāo) – (z jednego banana zrobimy 6 kawałków),

cynamon – 肉桂 (ròuguì),

papier ryżowy – 米纸 (mǐ zhǐ) – 6 arkuszy,

olej do smażenia – 油 (yóu),

woda – 水 (shuǐ) – (do namoczenia papieru ryżowego).

 

Papier ryżowy sprzedawany jest w różnych rozmiarach, w tym przepisie użyłam papieru o średnicy 22 cm.

chiński-papier-ryżowy-okrągłe-arkusze-smakchin.pl

1. Banana obieramy  ze skórki i kroimy wzdłuż, na dwie równe części. Następnie każdą z połówek dzielimy na trzy części. W sumie powinniśmy mieć 6 kawałków banana.

banany-przepis-chinski

2. Układamy obok siebie 2 talerze, na jeden z nich nalewamy wodę do namaczania papieru ryżowego, na drugim talerzu będziemy zawijać banany w mokry papier.

namaczanie-papieru-ryżowego-w-wodzie-smak-chin

3. Pojedyczny arkusz papieru ryżowego namaczamy w wodzie z pierwszego talerza, następnie szybko przekładamy papier na drugi talerz i rozkładamy go na nim.

4. Na rozłożony i namoczony papier ryżowy kładziemy kawałek banana i posypujemy cynamonem.

banan-w-papierze-ryżowym-posypany-cynamonem-smak-chin

banan-w-cynamonie-smak-chin

5. Następnie zawijamy banana z cynamonem w papier ryżowy (na opakowaniu papieru powinniście znaleźć instrukcję zawijania). Odkładając gotowe zawinięte kawałki zwróćcie uwagę, aby kawałki się ze sobą nie stykały.

banany-papier-ryzowy-cynamon-smak-chin

6. Gdy skończyliście zawijać wszystkie kawałki banana, nalejcie olej na rozgrzaną patelnię (oleju powinno być na tyle, aby banany były w nim zanurzone przynajmniej w połowie).

smażone-banany-w-papierze-ryżowym-smak-chin

7. Gdy olej będzie gorący, połóżcie na patelnię przygotowane wcześniej banany i podsmażcie chwilę (aż papier zacznie się rumienić).

8. Usmażone kawałki połóżcie na talerz – jeżeli lubicie bardziej słodkie potrawy, możecie banany dodatkowo polać miodem:)

smażone-banany-z-cynamonem-w-papierze-ryżowym-prosty-przepis-smak-chin

Smacznego!

Ps. Na wszelkie pytania odpowiadam mailowo: admin@smakchin.pl

Smak Chin

2 Comments

  1. WOW już dziś to wypróbuję wygląda smakowicie 😉 xiexie za przepisik

Comments are closed.