Ogórki po syczuańsku (辣黄瓜 – Là huángguā) – zimna przystawka na ostro

Tym razem coś dla miłośników kuchni syczuańskiej – ogórki na ostro to bardzo popularna chińska przystawka. Smakuje wyśmienicie jako dodatek do mięsnych potraw np. do pierożków (jiaozi).

Składniki:

2-3 duże ogórki;

2-3 łyżeczki soli;

3-4 ząbki czosnku (drobno posiekane lub zmiażdżone);

3-4 wysuszone papryczki chili (rozdrobnione) / mogą być również świeże, pokrojone w drobne kawałki;

1/3 szklanki oleju sezamowego;

1/2 szklanki octu z wina ryżowego (może być również zwykły ocet);

1/3 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyj, następnie przekrój na pół wzdłuż i usuń łyżeczką pestki.


Pokrój połówki ogórków na równe kawałki. Umieść w naczyniu odpornym na wysokie temperatury, posyp solą i odstaw na około 4 godziny.  Następnie wylej wodę która się nagromadziła, wypłucz ogórki w zimnej wodzie a następnie odcedź i przesusz ręcznikiem papierowym. Ogórki zmieszaj z drobno posiekanym/zmiażdżonym czosnkiem oraz papryczkami chili.


Podgrzej olej sezamowy na małej patelni lub w rondlu aż zacznie się lekko dymić, a następnie ostrożnie polej nim ogórki – uważaj aby nie spalić oleju i zachowaj ostrożność przy polewaniu nim ogórków.

Podgrzej ocet aż zacznie się gotować i również polej nim ogórki. Dodaj cukier i porządnie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.

Przykryj naczynie i włóż do lodówki na około 4 godziny. Ogórki mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni. Możesz dodatkowo posypać je szczypiorkiem i/lub natką pietruszki. Przystawkę należy podawać schłodzoną, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)

Smacznego 🙂

Smak Chin