Jiānbing (煎饼) – czyli chińskie naleśniki

Chińskie naleśniki jiānbing (煎饼 – czyt. dzienbing) pochodzą z prowincji Szantung (山东 – Shāndōng), która położona jest w północno-wschodniej części Państwa Środka. Ich historia sięga epoki Trzech Królestw (三国 – sānguó; 220-280 r. n. e.) – to właśnie z tego okresu pochodzą pierwsze wzmianki na temat tych przepysznych naleśników.

chinski-street-food-nalesniki-jian-bing-kuchnia-chinska

Legenda głosi, że żołnierze kanclerza Zhūgé Liànga, podczas jednej z bitew stracili wszystkie woki i nie mieli w czym przygotować pożywienia. Kanclerz Liàng (诸葛亮) polecił swoim podwładnym, aby wymieszali mąkę z wodą i tak powstałą masę rozprowadzili na swoich tarczach i usmażyli nad ogniem. Dzięki tak przygotowanemu pożywieniu, żołnierze odzyskali siły i mogli wygrać bitwę. Od tego wydarzenia, receptura na jiānbing była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Z czasem do przepisu dodawane były nowe składniki i w ten sposób przepis ewoluował.

Naleśniki najpierw stały się bardzo modnym pożywieniem w Shāndōngu, a następnie rozprzestrzeniły się na pozostały obszar Chin. Aktualnie jiānbing możecie dostać praktycznie w każdym mieście – jest to jedno z najbardziej popularnych w Chinach dań śniadaniowych (i do tego nie jest drogie – 1 naleśnik kosztuje od 4-10 yuanów). Nie szukajcie jiānbingów w drogich restauracjach – najlepsze znajdziecie u kucharzy ulicznych! W każdej prowincji (a nawet w obrębie jednego miasta) możecie znaleźć wiele odmian tych naleśników – od totalnie prostych (jedynie z jajkiem i szczypiorkiem) po bardzo urozmaicone kombinacje wieloskładnikowe (osobiście najbardziej lubię tę pierwszą opcję). 

Jeżeli macie ochotę spróbować chińskich naleśników, to poniżej zamieściłam prosty i bardzo szybki przepis na ich podstawową wersję. Danie jest łatwe w przygotowaniu, bardzo tanie i pożywne (polecam je wszystkim studentom ;)).

Przepis na chińskie naleśniki jiānbing

Potrzebna będzie patelnia z równym, płaskim dnem (najlepiej taka do naleśników); łopatka do przewracania naleśników; trochę oleju do nasmarowania patelni; miska do wymieszania ciasta.

CIASTO

– mąka pszenna – 1 szklanka;

– woda – 1 szklanka;

– jajko – 1 sztuka;

DODATKI

– szczypiorek lub dymka (można też dodać troszkę natki pietruszki);

– jajka (2-3 sztuki);

– sól (do smaku).

Wodę, mąkę i jajko należy rozmieszać na gładką masę (można się posiłkować mikserem), a następnie odstawić na kilka minut.

Szczypiorek (dymkę) dokładnie umyć i poszatkować na drobne kawałki. Jajka „roztrzepać” widelcem (można posolić do smaku).

Patelnię należy nasmarować olejem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy odrobiną oleju i rozetrzeć po powierzchni patelni – czynność powtarzać po każdym naleśniku). Następnie patelnię trzeba rozgrzać i wylać na nią cienką warstwę rozmieszanego wcześniej ciasta – ciasto trzeba równomiernie rozprowadzić (za pomocą specjalnej szpatułki lub wykonując okrężne ruchy patelnią).

przepis-na-chinskie-nalesniki-jianbing-z-prowincji-shandong-chiny-street-food-01

Gdy ciasto się „zetnie”, nalewamy na górną powierzchnię naleśnika trochę roztrzepanego wcześniej jajka i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Jajko posypujemy szczypiorkiem lub dymką i czekamy aż się trochę zetnie. Następnie przewracamy naleśnik na drugą stronę i dalej smażymy.

przepis-na-chinskie-nalesniki-jianbing-z-prowincji-shandong-chiny-street-food-02

Gdy ciasto się zarumieni, za pomocą łopatki naleśnik składamy na pół, a potem jeszcze raz na pół (każdy inny sposób składania jest dozwolony:)). Przekładamy na talerz i zjadamy 🙂

przepis-na-chinskie-nalesniki-jianbing-z-prowincji-shandong-chiny-street-food-03

Naleśniki dobrze smakują również z chińskim sosem słodko-kwaśnym (można go kupić w większości supermarketów).

przepis-na-chinskie-nalesniki-jianbing-z-prowincji-shandong-chiny-street-food-04

Smacznego!

Ps. Na wszelkie pytania odpowiadam mailowo: admin@smakchin.pl

Smak Chin